Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Svar från Enköpings kommun på våra frågor

Vi frågade Enköpings kommun några frågor. Här är svaret angående mat.

I juni frågade Djurens Rätt Enköping denna fråga:

Fråga: Vissa kommuner har krav på t.ex inga burhöns och ekologisktt i sina offentliga upphandlingar gällande mat. Har Enköping några etiska krav rörande djur eller miljökrav gällande mat, hygien och kläder i sina offentliga upphandlingar?

Vi fick följande svar från samhälllsbyggnadsförvaltningen och måltidservice Victoria Grönholm gällande matdelen i vår fråga:

Svar:
Vid upphandling ställs alltid miljökrav på transporter, kem etc.
Vid livsmedelsupphandling ställs krav på produkterna motsvarande EG förordning, livsmedelslagstiftning och livsmedelsförordning samt livsmedelsverkets och jordbruksverkets föreskrifter. Till den kommande livsmedelsupphandlingen har även krav motsvarande Upphandlingsmyndighetens baskrav ställts.
Nedanstående riktlinjer togs av kommunstyrelsen i februari och kraven har också ställts i den kommande livsmedelsupphandlingen:
Livsmedelsupphandlingen ska genomföras med ambitionen att:

1. Kött och chark upphandlas som en egen varugrupp med
upphandlingsmyndighetens baskrav

2. Upphandlingsmyndighetens baskrav ska ställas där så är möjligt

3. 25 procent av värdet av de upphandlade livsmedlen ska vara ekologiska

4. 75 procent av den upphandlade fisken ska vara från certifierat hållbart fiske

5. Krav på socialt ansvarsfull produktion ställs vid upphandling av utvalda produkter

6. All palmolja som används i de upphandlade produkterna ska vara ansvarsfullt producerad, så kallad certifierad palmolja

7. Samtliga produkter som upphandlas ska vara fria från industriellt framställda transfetter och glutamat

8. Ägg ska komma från frigående höns

9. Ökad andel vegetabilier

10, Minskad andel hel- och halvfabrikat

11. Inköp ska göras efter säsong för att minska klimatpåverkan.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *