Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Skrivarverkstad 1: påverka med insändare – julegrisen, del 2: vilka delar har en insändare?

Skrivarverkstad  1 – insändare om julegrisen

Del 2:  Vilka delar har en insändare? 

Börja med att titta på två videor:

Argument och tes – YouTube och Insändare (vad det är och delarna) – YouTube

Läs sedan texten nedan:

*En insändare har en rubrik. Rubriken är ofta din åsikt (din tes)

*En insändare kan ha en inledning.  Inlednngen talar om varför du skriver insändaren.

*En insändare har en tes.  Vad är en tes?  En tes är en åsikt som du har  (något du tycker) och som du vill att alla andra också ska tycka. Exempel: Jag vill att alla ska sluta äta grisar!

*En insändare har också argument.  Vad är ett argument?  Ett argument är anledningen som du ger  till varför den som läser insändaren ska hålla med dig.   Exempel; Tes: Jag vill att alla ska sluta äta grisar! Argument: Grisar vill också leva!

*En bra insändare har med fakta-argument. Argument som bygger på fakta. Exempel: Innan de slaktas bedövas de flesta grisar  i Sverige med plågsam koldioxid. (Källa: Grisar | Djurens Rätt (djurensratt.se)

*En bra insändares argument har också med känslo-argument. Argument som bygger på känslor och åsikter.  Bara för att vi kan och har makten att slakta grisar har vi inte rätt att döda och slakta grisar.

*Du måste också du hjälpa läsaren att förstå varför hen ska tro på dina argument. Detta gör du genom att utveckla dina argument genom att svara på ”Varför?” Detta trots att grisarna upplever starkt obehag, smärta och andnöd och att det kan ta uppemot en och en halv minut i gasen innan de förlorar medvetandet. Hur många fler miljoner grisar ska behöva gasas till känslor som ångest och rädsla?

*Du måste också hjälpa läsaren varför hen ska tro på din ”utveckling” av argumenten. Det gör du genom att ”underbyggga” dina argument genom att svara på frågan ”Varför stämmer det som jag precis skrev/sa?” Du kan underbygga på olika sätt

  • Underbygga argument med fakta: Forskarna har bevisat  att grisar och andra djur kan uppleva  ångest och rädsla samt positiva känslor (Djurs mentala förmågor | Djurens Rätt (djurensratt.se, Han beskriver djurens rika känsloliv | Forskning & Framsteg (fof.se))
  • Underbygg argument med känslor:  Det är synd om grisarna som inte får leva och dessutom måste plågas när de slaktas. 
  • Underbygg argument genom att hänvisa till en auktoritet på området: Föreningen Djurens Rätt anser att alla kännande varelser ska få leva sitt liv utan förtryck, tvång eller utnyttjande.  Detta låter som självklara rättigheter men grisar i svensk livsmedelsindustri har inte dessa rättigheter.
  • Underbyga argument med erfarenheter:   Alla som någon gång har umgåtts med ett djur kan se att djur också har känslor.
  • Underbygga argument med majoritet: Nästan alla som jag känner som bryr sig om djur håller med om att grisar ska få leva sin liv utan att bli slaktade.
  • Underbygga argument med logisk resonemang:

*En insändare avslutas med signatur.  Signaturen kan t.ex vara ”Medlem/aktiv i Djurens Rätt Enköping.  Din insändare blir dock bättre om du kan skriva under med ditt namn, då fler personer litar på dig om du skriver under med ditt namn.

Har du åsikter eller frågor om de olika delarna i en insändare? Kommentera nedan eller skriv till oss på enkoping@djurensratt.se

I helgen kommer del 3 i denna serie och då tittar vi på ”hur man skriver en insändare”.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.