Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Skrivarversktad 1: påverka med insändare -julegrisen, del 3: Hur skriver jag en insändare?

 

  1. Hur skriver jag en insändare?     

a) Bestäm för vad du skriva om.  I den här första skrivarverkstaden om insändare är ämnet  ”En god jul för grisarna”.  

b) Samla argument för din åsikt. Här på Grisar | Djurens Rätt (djurensratt.se)kan du läsa om hur grisarna har det i svensk livsmedelsindustri.  Skriv om argumenten med dina egna ord.

c) Samla argument emot din åsikt.  Du kanske undrar varför du ska samla argument som är mot din åsikt. Det är för att du ska tala om varför de argumenten är fel. För att kunna göra det måste du först veta vilka de är.

d) Kolla igenom dina argument för din åsikt. Vilka av dina argument är starkast? Välj 3 av dina starkaste argument.   Skriv ner dina 3 starkaste argument.

e) Argumenten hjälper läsaren att tro på din åsikt. Men du måste också hjälpa läsaren att förstå varför hen ska tro på dina argument.  Det kallas för att underbygga/understödja sina argument.   Du hjälper läsaren att tro på dina argument genom att använda fakta, logiska resonemang eller egna egna erfarenheter (se del 2 i denna skrivarverkstad om du är osäker på vad som menas). Så här gör du när du skriver ihop din insändare:

Ta fram dina starkaste argument igen. 

Ta ett argument i taget. Skriv en fakta, egen erfarenhet eller ett logiskt resonemang som hjälper argumentet och som hjälper läsaren att tro på ditt argument.

Gör detta med alla 3 argumenten.

f) Kolla igenom argumenten mot din åsikt? Vilka/Vilket av dessa kan du visa att de är fel? Skriv nu ner dina svar på argumenten emot din åsikt. Så här gör du när du skriver ihop din insändare:

Ta fram argumenten mot din åsikt igen. (Argument emot andra argument kallas för motargument)

Ta ett argument i taget. 

Kan du visa att detta argument är fel?                                   

Är svaret  ja – skriv ner argumentet  och varför argumentet är fel?                               

 Är svaret nej  – kasta bort argumenten (använd inte argumentet i din insändare. 

Gör detta med alla argument mot din åsikt.

Kontrollera vilka argument som du på bäst sätt har visat är fel. Välj 1-3 av dem (argumenten och det du har skrivit för att visa att argumentet är fel) och använd dem i din insändare

g) Bestäm dig för hur du ska avsluta din insändare.  Det finns flera olika sätt man kan avsluta en insändare.  Ett sätt är att skriva en sammanfattning vad du har skrivit. Ett annat sätt är att skriva dittt bästa argument igen.  Ett tredje sätt är att be läsaren att göra något eller inte göra. I vårt fall vill be läsaren att inte äta gris i jul.

h)Bestäm nu hur du ska skriva din åsikt.  Det blir en bra rubrik.

i) Bestäm hur du ska skriva din signatur, endast signatur, signatur + namn elller endast förnamn osv. Kom ihåg om du har möjlighet är det bra om du skriver ditt namn och är du medlem i Djurens Rätt Enköping så är det bra att du skriver det också. Det gör att fler läsare litar på vad du skriver.

j) Kolla igenom alla delar du har skrivit.  Skriv nu ihop alla delar till en första version av insändaren.

k) Om du har möjlighet be någon att läsa din insändare och tala om vad som är bra och vad som kan göras bättre. När man läser sin egen text är det lätt att läsa vad man TÄNKTE skriva istället för vad man faktiskt har skrivit ner.   Om vill att någon ska läsa din insändare innan du skickar in den till lokaltidningar men inte har någon som kan göra det, så är du välkommen att skicka den till enkoping@djurensratt.se så hjälper vi dig så gott vi kan. Du kan också om den får plats att skriva den i kommentarerna nedan, så kan alla som läser detta hjälpa oss.

Fortfarande osäker på hur du ska skriva din insändare???

 I nästa del i denna skrivarverkstad kommer lite exempel och mallar som du kan ändra för att skriva just din insändare.

 

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.