Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Skrivarversktad 1: påverka med insändare -julegrisen, del 4: mallar

Skrivarversktad 1: påverka med insändare -julegrisen, del 4: mallar

Här kommer sent omsider del 4 i vår skrivarversktad om hur man skriver insändare som en del av kampanjen att få folk fler att sluta äta gris på jul.

Här är några exempel på hur en insändare som vill få folk att sluta äta gris i jul kan se ut:

Exempel 1:

Visst bryr du dig om djuren i jul?

Många människor bryr sig om djur och hjälper dem genom att t.ex lägga ut frön i trädgården så att fåglarna överlever vintern.  Är du en av människorna som bryr sig om djur?

I så fall vill jag be dig att sluta äta gris i jul.  Då kanske du tänker att de har det väl bra.  Tyvärr har grisarna i livsmedelindustrun inte det bra, varken i början, mitten eller slutet av deras liv.

  1. Grisar som får leva som grisar gör uthomus använder cirka hälften av dagen till att böka och beta. De flesta  grisarna i livsmedelsindustrin får aldrig komma ut, vilket gör att de inte kan varken böka eller beta.  (Grisar | Djurens Rätt (djurensratt.se)
  2. Den naturliga tiden för en smågris att sluta dricka mjölk från sin mamma är när smågrisarn ca 4, 5 månader gmla.  Men i livsmedelsindustrin tas smågrisarna från sin mamna när de är 1 månad gamla. Sen får de leva sitt liv tillsammans med 9 andra grisar i en box på 9 kvm. (Grisar | Djurens Rätt (djurensratt.se)
  3. När grisarna är ca 6 månader gamla slaktas grisarna, oftast  ungefär sex månaders ålder transporteras grisarna till slakt. De flesta grisarna gasas med koldixod för att de ska förlora medvetanden, gasandet av koldixodt är plågsamt för grisarna. Efter bedövningen dödas grisarna genom att halsen skärs upp och de förblöder, hängandes upp och ner. (Grisar | Djurens Rätt (djurensratt.se)

Nu kanske du undrar vad du ska äta istället för gris på julbordet. Du kan fortfarande äta god julmat som ger dig julkänslan utan ond bråd död:

Julskinkan kan du ersätta med Quorns helgspecial eller Eldorado vegobacon.

Dopp i grytan går att göra med att använda buljong (grönsaksbuljong+umambibuljong) eller genom att laka ur Eldorados vegobacon på samma sätt som du skulle gjort med en skinka

Prinskorv: peasofheaven veganprinskorv, anamma vegoprins

Köttbullar: hälsans kök veganska bullar, anamma vegobullar  m.fl

Jag önskar dig en god jul och hoppas du vill ge alla grisar en god jul genom att sluta äta dem!

Karin Elfwing, lokal aktivitetskoordinator för Djurens Rätt Enköping.

 

Exempel 2

Sluta äta grisar! Börja i jul!

Det är synd om grisarna. Efter ett jobbigt liv där de inte får utlopp för sina naturliga insikter instängda utomhus plågas de när de ska slaktas.   Forskare har bevisat att grisar och andra djur kan känna känslor, lidande, obehag samt även positiva känslor (fof.se).  När grisar slaktas i Sverige bedövas de oftast med koldioxid vilket är plågsamt för grisarna (de får bl.a kvävningskänslor) vilket märks genom att de försöker ta sig ur hisskorgen som de sänkts ner i.  Jag och Djurens Rätt kämpar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sin egna liv utan utnyttjande och lidande. Hjälp oss och grisarna genom att sluta äta gris i jul.  Det finns mycket god julmat utan blanda in djur, gå till väljvego.se så hittar du dina favoriter.  God jul till dig och förhoppningsvis alla grisar!

,Karin Elfwing, lokal aktivitetskoordinator för Djurens Rätt Enköping.

Nästa del som kommer alldeles strax: hur gör du för att skicka in din insändare till lokaltidningen?

 

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.